Karakter van de Shiba Inu

Shiba’s hebben allemaal hun eigen ‘wijze’ karakter. Kenmerkend wat dat betreft is de sterke hechting aan het baasje. Ze zijn aanhankelijk en heel erg lief. 

Wel is het van groot belang dat de shiba goed gesocialiseerd wordt met andere mensen dan het baasje, en dieren.  
  

Shiba’s zijn honden die van zichzelf erg schoon zijn, waardoor ze snel zindelijk zijn. Wij starten met de zindelijkheidstraining tijdens de opgroeiperiode in het nest. 


Een shiba kan makkelijk een tijdje alleen thuis zijn. Het is wel belangrijk dat dit stapsgewijs opgebouwd wordt. 

Ze zijn waaks, maar blaffen niet continu. 

De opvoeding begint natuurlijk al bij de fokker, daarom zijn wij extra alert op de socialisatie. Met dat doel maken al onze pups kennis met andere honden, paarden, kinderen, volwassenen, de dierenarts, autoritjes, en het aan de riem lopen – allemaal voor ze het nest verlaten.

De puppy-periode is zeer belangrijk voor de verdere toekomst van uw hond! Dit houdt in dat u ook zelf aan de slag gaat met socialisatie. Wanneer u de pup aan zijn omgeving laat wennen, laat onderzoeken en ontdekken, zorgt dit later voor een fijne volwassen hond. 

Opvoeding

Tussen de 7,5 à 8 weken vertrekt de pup bij de fokker en gaat deze naar zijn toekomstige baasjes. 

Natuurlijk wil je dat de pup zich goed ontwikkelt. Een puppycursus kan hier zeker in positieve zin aan bijdragen: hierbij leert hij of zij van alles, waaronder de basiscommando’s, maar ook hier wordt bijgedragen aan de socialisatie met andere honden en mensen. 

 

Een pup leert en ontdekt elke dag, en dient goed in de gaten gehouden te worden. 
Voor een pup is veel nog onbekend. Het proces van ontdekken en leren kennen van de omgeving speelt een grote rol bij het vormen van het karakter van de hond. 
Zorg dus dat u de hond hierbij begeleidt. 

Wat de pup ook zal moeten leren, is waar hij staat binnen de rangorde van het gezin. Spelen is daarbij heel belangrijk, dat zullen ze zeker waarderen. 

De wereld ontdekken gebeurt met de zintuigen: het ruiken, kijken en het aanraken. Ze zullen, net als in het nest, overal in bijten en zodoende de wereld om hen heen leren kennen. 

 

 

De jeugdige jaren 

De jonge hond wordt zich meer bewust van alles. Hij gaat op ontdekking en zal dus ook af en toe wat meer afstand nemen.  

Het wandelen mag nu wat meer opgebouwd gaan worden. En aan het einde van deze periode zal de pup het gebit gaan wisselen; als hij even gestopt was overal op te kauwen, kan dit nu weer beginnen. Het wisselen geeft eigenlijk nooit complicaties bij de shiba, doordat ze een correct scharend gebit hebben.
Een hard en smakelijk bot (bijvoorbeeld een bullepees of stuk kophuid) kan tijdens het wisselen goed van pas komen. 

 

Een shiba dient met een zachte hand opgevoed te worden, door middel van het belonen van het gewenste gedrag! 

 

U kunt ze bijvoorbeeld uitdagen met denkspelletjes, zoals een snuffelmat. 

Uw shiba moet in verschillende omgevingen ervaring opdoen. Terwijl hij of zij op die manier leert omgaan met nieuwe situaties moet het socialiseren doorgaan en worden uitgebreid.

 

Kennel woodsight
Honden kennel brabant
Honden fokker brabant
Honden stamboom shiba