Karakter van een rhodesian ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een bijzondere hond, niet een ras dat voor iedereen geschikt is.
Ze hebben een sterk en eigenzinnige, zelfstandige karakter, hierdoor is het belangrijk om consequent te zijn en veel geduld te hebben. Het zijn slimme maar ook gevoelige honden de hond moet het gevoel hebben op zijn baas te kunnen vertrouwen. Rhodesian Ridgebacks zijn, uitzonderingen daargelaten, zeer aanhankelijk naar hun baas toe. Ze horen bij de baas of het gezin in huis, het zijn absoluut geen honden om buiten in een kennel te houden of uit te sluiten van het gezinsleven.

De Ridgeback is, zoals gezegd, sterk maar tegelijk ook erg gevoelig. De meeste Ridgebacks zullen dan ook snel associaties leggen. Dit heeft als voordeel dat ze erg snel leren, maar als nadeel dat ze vaak aan één negatieve ervaring al genoeg hebben om een afkeer tegen iets of iemand te ontwikkelen. Hievoor is een goede socialisatie en voldoende training en begeleiding zeer belangrijk.
Ons advies is dan ook altijd om opzoek te gaan naar een goede puppycursus.

Heb je nog vragen over Ziva of de het ras de rhodesian ridgeback neem dan contact met ons op.
Of neem een kijkje op de website van de rasvereniging www.rrcn.nl

Opvoeding

 

Tussen de 7,5 à 8 weken vertrekt de pup bij de fokker en gaat deze naar zijn toekomstige baasjes. 

Natuurlijk wil je dat de pup zich goed ontwikkelt. Een puppycursus kan hier zeker in positieve zin aan bijdragen: hierbij leert hij of zij van alles, waaronder de basiscommando’s, maar ook hier wordt bijgedragen aan de socialisatie met andere honden en mensen. 

 

Een pup leert en ontdekt elke dag, en dient goed in de gaten gehouden te worden. 
Voor een pup is veel nog onbekend. Het proces van ontdekken en leren kennen van de omgeving speelt een grote rol bij het vormen van het karakter van de hond. 
Zorg dus dat u de hond hierbij begeleidt. 

Wat de pup ook zal moeten leren, is waar hij staat binnen de rangorde van het gezin. Spelen is daarbij heel belangrijk, dat zullen ze zeker waarderen. 

De wereld ontdekken gebeurt met de zintuigen: het ruiken, kijken en het aanraken. Ze zullen, net als in het nest, overal in bijten en zodoende de wereld om hen heen leren kennen. 

 

 

De jeugdige jaren 

De jonge hond wordt zich meer bewust van alles. Hij gaat op ontdekking en zal dus ook af en toe wat meer afstand nemen.  

Het wandelen mag nu wat meer opgebouwd gaan worden. En aan het einde van deze periode zal de pup het gebit gaan wisselen; als hij even gestopt was overal op te kauwen, kan dit nu weer beginnen. Het wisselen geeft eigenlijk nooit complicaties bij de shiba, doordat ze een correct scharend gebit hebben. 
Een hard en smakelijk bot (bijvoorbeeld een bullepees of stuk kophuid) kan tijdens het wisselen goed van pas komen.